Disiplin

Her ay öğrendiklerimizi ,yaşadıklarımızı,mutluluklarımızı ve başarılarımızı paylaşacağımız dergimizin  bu köşesinde ; çocuklarınızla ilgili karşılaşabileceğiniz bazı sorunların çözümüne yardımcı olacak ve eğitime bakışınıza katkıda bulunabilecek bazı noktalara değineceğiz.

Çocuklarınızın sizinle işbirliği içinde olmasını,sorumluluk kazanmasını,onaylanabilir davranışlar sergilemesini istiyorsunuz; bunun için bağırma, tehdit etme,yasaklama,mantıklı açıklama,en sevdiği oyuncağı elinden alma yada aşırı taviz verme gibi her yolu denediniz ancak hepsinde de başarısız oldunuz….Etkili yöntemlere ve gerçekten uygulatmak istediğiniz kuralları öğretebilecek etkili yaklaşımlara ihtiyacınız var…

Evet …tahmin ettiğiniz gibi bu ay ki konumuz; eğitimin bir parçası olan “ disiplin “

Çocuk eğitimi; çocuğa çevresine uyumlu,sorumlu ve saygılı davranış yollarını ”disiplin” gösterip,çocuğun kişilik ve yeteneklerini en iyi şekilde geliştirmesine olanak sağlamaktır.Bunu da öz denetim yöntemleriyle elde edebiliriz.

Öz denetim bazı kuralları benimsemesi ve dış uyarılara gerek kalmadan bu  kurallara kendi kendine uyması, uygulamasıdır ve disiplin konusunda çocuklarımızda varmak istediğimiz ana hedef budur.

Çocuklar onaylanabilir davranışlar gösterebilmek için bizim kurallarımız ve beklentilerimiz konusunda net mesajlara ihtiyaç duyarlar. Ancak bu şekilde öz denetimlerinin gelişmesine destek olabiliriz.

Çocuklar yaşadıkları dünyanın kurallarını  anlamak isterler ve buna ihtiyaçları vardır. Onlardan ne beklendiğini, nerede duracaklarını, ne kadar ileri gidebileceklerini ve çok ileri gittikleri zaman neler olacağını bilmek isterler…

Büyüdükçe artan beceri ve kapasitelerini ölçebilmek ihtiyacındadırlar. Bu süreçte sınırlar önemlidir; Anne-babadan çocuğa yönelen sinyaller çok net olmadığı zaman çok kolay yıkılabilirler.

Bazı öneriler ;

  • Olumsuz bir davranışa “ yapma ” demek yerine hangi davranışı beklediğinizi açık ve kesin bir dille ifade ediniz.
  • Çocuğunuza kuralların nedenini açıklayınız. 3-4 yaşından itibaren çocuklar her şeyin nedenini merak ederler.
  • Kuralları öğretmek uygulatmaktan daha etkilidir.

“ Çabuk oyuncakları topla, her şeyi yerine koy “ diyeceğinize “ Gel odanı birlikte toplayalım. Sen küpleri yerine koy, ben de kalemleri… “

  • Çocuğu aktif olarak uygulamaya katmak daha iyi sonuç verir.

“ Tabaktakileri bitirmeden masadan kalkmak yok “ yerine “ Ispanaktan yiyebileceğin kadarını tabağına koy ama hepsi bitecek tamam mı? “

  • Olumlu tepki göstermek, alışkanlığın kalıcı olmasını pekiştirir.

“ Aferin odanı çok güzel toplamışsın “ ya da “ Bugün hiç yardımsız giyindin,   gerçekten büyüdün artık “

  • Tutarsızlık ve devamsızlık disiplinin yürümesini engeller.

Bir gün “ hayır “ dediğinize, ertesi gün   “ evet “ diyorsanız ya da eşinizin “ hayır “ dediğine siz “ evet “ diyorsanız çocuğunuz bunu hissedecek ve sizleri kendi isteği doğrultusunda yönlendirmeye başlayacaktır.

Etkili sınırlar belirlediğiniz ve bu önerileri kararlılıkla uyguladığınız takdirde sonuç her zaman daha olumlu olacaktır.

TÜM GÜZELLİKLER ÇOCUKLARIMIZ İÇİN…